Ulei de Argan

Uleiul de Argan este extras din nucile arborelui Argania Spinosa, un arbore care creşte în partea de nord a Africii. Nucile au un aspect similar măslinelor. Cojile nucilor protejează seminţele cu formă alungită, care sunt chiar sursa acestui ulei. Procesul de obţinere a uleiului de argan este efectuat manual, o procedură, în mod categoric, plictisitoare şi de lungă durată. Cea mai mare provocare a procesului de obţinere a uleiului este în timpul zdrobirii cojilor. Pe scurt, extracţia uleiului de argan depinde de măcinarea nucilor şi de procesul de presare, prin care uleiul este extras din acestea. Uleiul de argan cosmetic are o culoare aurie, iar mirosul acesuia este aproape&nbsp imperceptibil.

Datorită numeroaselor sale proprietăţi, uleiul de argan are o gamă largă de aplicaţii. De cele mai multe ori, uleiul este utilizat în industria cosmetică şi alimentară. Uleiul de argan alimentar este ceva mai închis la culoare, are o aromă delicată de nuci şi, ceea ce este surprinzător, poate fi utilizat în egală măsură pentru hidratarea pielii şi a părului. Uleiul de argan cosmetic, în schimb, are o nuanţă aurie şi poate fi utilizat ca un aliat în lupta împotriva multor probleme de frumuseţe, precum deshidratarea. În plus, uleiul de argan ajută la regenerarea scalpului şi părului, deoarece facilitează vindecarea multor afacţiuni ale pielii, precum acneea. Un alt aspect demn de menţionat este că uleiul oferă protecţie împotriva radiaţiilor solare. La cumpărarea uleiului de argan, se recomandă atenţie la toate caracteristicile menţionate mai sus, precum şi la indicaţiile specificate pe etichetă (de ex.: teremenul de valabilitate şi stocare).

Aşa cum este menţionat mai sus, uleiul de argan nu îmbunătăţeşte doar starea părului, ci  are, de asemenea, efecte pozitive la nivelul pielii faciale şi corporale. Acesta joacă un rol important în procesele de regenerare a pielii – de exemplu, poate reduce vizibilitatea ridurilor. În plus, acest produs cosmetic natural are proprietăţi antibacteriene, reduce secreţia de sebum şi, de asemenea, reglează funcţionarea atât a glandelor sebacee, cât şi a foliculilor.

Uleiul de argan este frecvent utilizat ca un ingredient de amplificare a compoziţiei şamponului şi balsamului de păr. Utilizarea uleiului este recomandată în special pentru părul deteriorat din cauza stilizării termice sau aplicării de produse cosmetice care conţin agenţi agresivi (precum as  amoniacul din compoziţia vopselelor de păr). Ce alte proprietăţi are uleiul de argan? Ajută la eliminarea mătreţii, hidratează, şi redă strălucirea părului foarte deshidratat. În plus, acesta previne despicarea vârfurilor şi hrăneşte scalpul. Uleiul de argan poate fi aplicat atât pe părul uscat, cât şi pe părul umed. Se recomandă o durată de tratament de cel puţin câteva minute – aceasta este perioada necesară pentru a lăsa uleiul de argan să acţioneze înainte de spălarea părului cu şampon. Această aplicare trebuie efectuată de două sau trei ori pe săptămână. Utilizat cu regularitate, părul devine neted, hrănit, strălucitor şi hidratat.