Instrucţiuni practice pentru utilizarea uleiului de păr
Nu poate fi o greşeală mai mare decât să credem că îngrijirea părului este o sarcină uşor de realizat. La începerea oricărui tratament de păr, există câteva aspecte pe care este bine să le luăm în considerare. De exemplu, trebuie să armonizăm îngrijirea părului cu îngrijirea facială şi să alegem produsele cosmetice care se potrivesc cel mai bine tipului nostru de scalp şi păr. Dacă suntem la începutul călătoriei de îngrijire a părului (deoarece nu am dispus de suficient timp liber sau nu am oferit suficientă atenţie acestor aspecte), merită să utilizăm uleiurile de păr. De ce? Să începem prin menţionarea opiniei populare potrivit căreia nu are rost să aplicăm substanţe uleioase pe păr, în special atunci când dorim să eliminăm aspectul uleios al părului. În orice caz, această convingere s-a dovedit a fi absolut falsă, deoarece uleiurile de păr fac minuni în îngrijirea părului.
Tot ce trebuie să facem este să alegem uleiul de păr corespunzător, care se potriveşte tipului nostru de păr. Este suficient să definim porozitatea părului. Deşi „porozitatea părului” poate suna ciudat pentru unele persoane, procedura de identificare nu este dificilă. Pentru a clarifica, părul cu porozitate ridicată este, în cele mai multe cazuri, deshidratat, aspru la atingere şi are tendinţa de a se electrifica uşor. Stratul de cuticule este foarte deschis. Cuticulele aflate aproape una de cealaltă caracterizează părul cu porozitate redusă. Adiţional, acest tip de păr este lucios, strălucitor şi drept. Putem diferenţia încă un tip de porozitate a părului – porozitatea medie. Se recomandă tratarea acestui tip de păr într-un mod similar părului cu porozitate redusă sau ridicată. Pe scurt, uleiul de in, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia şi uleiul de cânepă sunt cele mai bune pentru tratarea părului cu porozitate ridicată. În ceea ce priveşte părul cu porozitate redusă, acesta trebuie tratat cu ulei de cocos, unt de Shea şi ulei de ricin.
Metoda de aplicare depinde, în principal, de consistenţa uleiului. Acestea pot fi împărţite în două categorii principale – uleiuri solide şi uleiuri lichide. Primul grup include uleiuri precum uleiul de cocos, uleiul de palmier şi uleiul de babassu. Aceste uleiuri trebuie încălzite chiar înainte de aplicare, proces ce le oferă mai multă maleabilitate. Această procedură este vitală, deoarece facilitează aplicarea pe păr a produselor naturale. Unele uleiuri lichide pot fi, de asemenea, încălzite, totuşi, nu fiecare ulei necesită acest tip de procedură. Un aspect important de reţinut este că nu se recomandă fierberea uleiurilor, deoarece temperaturile ridicate distrug majoritatea vitaminelor, mineralelor şi acizilor graşi.
Uleiul de păr poate fi utilizat ca produs cosmetic individual sau ca aditiv de îmbogăţire a produselor de îngrijire. Este suficient să adăugăm câteva picături de ulei şi să amestecăm cu balsamul sau masca de păr preferate. De asemenea, o idee bună este să preparăm un produs cosmetic acasă, utilizând uleiul ca ingredient principal. Pe scurt, este suficient să amestecăm o cantitate mică de ulei cu alte substanţe de hidratare, însă se recomandă evitarea substanţelor care fac părul plat (i.e. aloe, acid hialuronic). Toate ingredientele trebuie amestecate cu apă şi turnate într-o sticlă cu pulverizator. În cele din urmă, părul poate fi pulverizat cu produsul cosmetic de casă. Uleiurile pot fi, de asemenea, utilizate, ca bază de ulei pentru alte produse cosmetice.